Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ


Πολη-πρόσωπα   πορτρέτα
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ κ. ΙΓΝΑΤΙΟ

Το σχολείο μας συνεχίζει το άνοιγμά του στην κοινωνία του Βόλου μέσα από δραστηριότητες και επισκέψεις μαθητών. Την Τετάρτη 14/3/2012 το Α2 τμήμα  στα πλαίσια του πολιτιστικού μας προγράμματος πραγματοποίησε επίσκεψη στον Ι. Ν. Αναλήψεως με σκοπό να έρθει σε επαφή και να πάρει συνέντευξη από το Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, ο οποίος με μεγάλη προθυμία αποδέχτηκε την πρότασή μας να συναντηθεί με τους μαθητές. Η υποδοχή και η φιλοξενία του σεβασμιότατου ήταν πολύ θερμές και αμέσως δημιουργήθηκε ένα ζεστό κλίμα με τους μαθητές, οι οποίοι αφού τακτοποιήθηκαν στο χώρο που φιλοξενήθηκαν άρχισαν να υποβάλουν ερωτήσεις που έθιγαν διάφορα θέματα εκκλησιαστικά και μη. Η συζήτηση κυμάνθηκε γύρω από το κοινωνικό έργο που προσφέρει η μητρόπολη Δημητριάδος, διατυπώθηκαν ερωτήσεις γύρω από θέματα της πίστεως αλλά και προσωπικές ερωτήσεις σχετικές με την επιλογή του μητροπολίτη να ακολουθήσει τον άγαμο βίο. Όλα τα ερωτήματα απαντήθηκαν διεξοδικότατα από το σεβασμιότατο, ο οποίος με το λόγο του καθήλωσε και απέσπασε για όλη τη διάρκεια της συνέντευξης την προσοχή των μαθητών. Μετά από μιάμιση ώρα περίπου και αφού ολοκληρώθηκε η συνέντευξη ο μητροπολίτης πρόσφερε εδέσματα στα παιδιά αλλά και προσωπικά δώρα στον καθένα τους. Και οι μαθητές όμως σαν ενθύμιο αυτής της συνάντησης και σαν ευχαριστήριο για το χρόνο που τόσο πρόθυμα τους διέθεσε, του πρόσφεραν ένα πίνακα ζωγραφικής στον οποίο η μαθήτρια Κατερίνα Μανίκα είχε ζωγραφίσει ένα τοπίο από τα Μετέωρα.

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολη-πρόσωπα   πορτρέτα
 ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΣ
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος (κατά κόσμο Παναγιώτης) Γεωργακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ χειροτονήθηκε διάκονος το 1976 και πρεσβύτερος το 1983, λαμβάνοντας το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Καλλίνικο. Από το 1984 μέχρι της εκλογής του ως Μητροπολίτου Δημητριάδος το 1998 διετέλεσε πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.
Εργάστηκε ιδιαίτερα με τους νέους. Οργάνωσε και διηύθυνε το Γραφείο Νεότητος της Μητροπόλεως Πειραιώς, ανέπτυξε κατασκηνωτικά και άλλα ποιμαντικά προγράμματα για τη νεολαία, ενώ διετέλεσε Αντιπρόεδρος του «Συνδέσμου», της παγκόσμιας αδελφότητας Ορθοδόξων Νεολαιών.
Βοήθησε στο άνοιγμα της Εκκλησίας στο χώρο των ΜΜΕ, με την έκδοση των περιοδικών ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ και ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΝΕΙΑΤΑ, την οργάνωση και διεύθυνση του ραδιοσταθμού ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 91,2 FM, και με την τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ1 ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ, την οποία παρουσιάζει από το 1992 μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, για πέντε χρόνια επιμελήθηκε εκπομπή της ΕΡΑ -5 για τους απόδημους Έλληνες σε όλο τον κόσμο. Διετέλεσε εκπρόσωπος τύπου του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου.
Άνθρωπος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σχέση της Εκκλησίας με την κοινωνία και την επιστήμη, διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων, συμμετείχε σε ιατρικά και επιστημονικά συνέδρια, καταθέτοντας τις απόψεις της Ορθόδοξης Θεολογίας, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς.
Στις 10 Οκτωβρίου 1998 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κυρό Χριστόδουλο και ενθρονίστηκε στις 14 Νοεμβρίου 1998. Από την στιγμή που εξελέγη Μητροπολίτης Δημητριάδος συνέχισε το μεγάλο έργο του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου στο Βόλο στον νεανικό, φιλανθρωπικό και ιεραποστολικό τομέα, αναλαμβάνοντας και μία σειρά από νέες πρωτοβουλίες, οι οποίες συνέβαλαν στον γόνιμο διάλογο της Εκκλησίας με την τοπική κοινωνία.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:
- Την ίδρυση εκπαιδευτηρίων, που περιλαμβάνουν Βρεφονηπιακό Σταθμό, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, με την επωνυμία ΑΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ο ΝΕΟΣ. Η Εκκλησία κατέθεσε έτσι την δική της πρόταση παιδείας στη νεολαία μας, συνδυάζοντας το πρόγραμμα της πολιτείας με το ήθος της παράδοσής μας.
- Την ίδρυση του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας.
- Την Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, η οποία διοργανώνει ιατρικά και κοινωνικά προγράμματα σε συνδυασμό με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της Αφρικής. Γιατροί, νοσηλευτές και κληρικοί προσφέρουν εθελοντικά υπηρεσίες σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, δείχνοντας την ευαισθησία της Εκκλησίας η οποία αγκαλιάζει τον άνθρωπο σε όλο τον κόσμο.
- Την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών, η οποία βοηθά στην κατάθεση της μαρτυρίας της ορθόδοξης θεολογίας στο σύγχρονο κόσμο, χωρίς φόβο, αλλά με επίγνωση της αλήθειας της πίστης μας.
- Την λειτουργία επιμορφωτικών προγραμμάτων για τον ιερό κλήρο, τα στελέχη της Εκκλησίας, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, με σκοπό την πνευματική καλλιέργεια και την δυναμική παρουσία των χριστιανών στο σύγχρονο κόσμο.
- Τη συμπαράσταση σε ειδικές κατηγορίες συνανθρώπων μας με την λειτουργία του Σπιτιού για ασθενείς με ALZHEIMER, το πρόγραμμα σίτισης ΔΟΣ ΗΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ, την συμβολή στην ενσωμάτωση των οικονομικών μεταναστών.
- Την καλλιέργεια του εθελοντισμού και της δραστηριοποίησης του λαϊκού στοιχείου στη ζωή της τοπικής Εκκλησίας.
Παράλληλα, είναι πρόεδρος της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας, Αντιπρόεδρος των Βιβλικών Εταιριών του Κόσμου, ενώ είναι μέλος στη Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, όπως και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ


Πολη-πρόσωπα   πορτρέτα
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ κ. ΚΑΡΚΑΛΑ

Στη συνέχεια θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε αποσπάσματα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στους μαθητές του Α2 τμήματος του 3ου Γυμνασίου Βόλου ο κύριος Γιάννης Καρκάλας, όπως τα κατέγραψαν οι μαθητές:

O κύριος Καρκάλας γεννήθηκε στη Λάρισα και ήταν ο όγδοος γιος μιας φτωχής οικογένειας. Ο μισθός του πατέρα του ήταν ελάχιστος και γενικά ζούσαν φτωχικά. Από επτά χρονών άρχισε να ασχολείται με τη μουσική. Για να μπορέσει να πάει στο δημοτικό ωδείο Λάρισας παράλληλα με τη δουλειά του στην τράπεζα, ξυπνούσε στις πέντε κάθε πρωί. Επειδή όμως ποτέ δεν του άρεσε η δουλειά στην τράπεζα αν και πληρωνόταν καλά αποφασίζει να φύγει και πηγαίνει εσωτερικός σε μια σχολή στη Λαμία όπου διάβαζε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Εκεί γνωρίζετε με σπουδαίους ανθρώπους της μουσικής και του προτείνουνε επειδή είχε ταλέντο στη μουσική να πάει σε σχολή στην Αθήνα. Ήτανε περίπου 25-26 χρονών. Διδάσκει λοιπόν σε ένα ιδιωτικό σχολείο 2 χρόνια και συνεχίζει τις σπουδές του παίρνοντας άλλα δύο πτυχία. Αποφασίζει να πάρει μέρος σε ένα διαγωνισμό, κάνει συνεχώς πρόβες και καταφέρνει να βγει πρώτος. Ήταν η πρώτη φορά που οι εφημερίδες και τα περιοδικά ασχολήθηκαν εκτενώς με το όνομά του. Διορίζεται λόγω της πρωτιάς του στο διαγωνισμό σε γυμνάσιο στη Λάρισα και οργανώνει μια θαυμάσια χορωδία κοριτσιών αποτελούμενη από 50 κορίτσια δικής του επιλογής. Μία μαθήτρια από αυτές τις καλλίφωνες της χορωδίας επέλεξε για να παντρευτεί και σήμερα είναι και διευθύντρια του ωδείου του. Πήρε μέρος σε πολλούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα κερδίζοντας πρώτες θέσεις αλλά και στο εξωτερικό όπου απέσπασε δεύτερη θέση με αντίπαλο μάλιστα τον ίδιο τον Παβαρότι. Μας είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτύχεις μια διάκριση γιατί δεν αρκεί μόνο να ξέρεις ένα κομμάτι αλλά να γνωρίζεις και την εποχή στην οποία πρωτοπαίχτηκε για να αποδώσεις το συγκεκριμένο στυλ.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: «Να μην κάνουμε κάτι αν δεν το θέλει πραγματικά η καρδιά μας.»
                         «Πρέπει να έχουμε κουράγιο σε ότι κάνουμε, αλλιώς αν δεν παλέψουμε δεν θα πετύχουμε το στόχο μας.»
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:- Ένα παιδί που δεν έχει καλή φωνή, θα το βοηθούσατε να εξελιχθεί;
-          Η φωνή είναι όπως τα μάτια (ή είναι μπλε ή  καστανά ) δεν αλλάζει, είναι ένα θείο δώρο, μόνο να τη διορθώσουμε μπορούμε.
-          Τι σας κάνει να αγαπάτε τη μουσική;
-          Αυτός ο ήχος που μπαίνει μέσα μου και με μαγεύει.
-          Τι είναι πιο σημαντικό σε ένα τραγούδι, τα λόγια ή η μουσική;
-          Και τα δύο χρειάζονται γιατί άμα δεν έχεις ωραίο κείμενο δεν θα έχεις και ωραίο ήχο. Συνήθως όμως πρώτα γράφουμε το κείμενο και μετά το ντύνουμε με τη μουσική, για να εκφράζουμε σωστά τις λέξεις.
-          Ποια είναι τα αγαπημένα σας μουσικά όργανα και γιατί;
-          Είναι κάθε όργανο που βγάζει ήχο. Βασιλιάς βέβαια είναι το βιολί.
-          Ποιο είδος μουσικής σας αρέσει;
-          Κάθε ένας έχει μια κλίση. Εμένα μου αρέσει η βυζαντινή μουσική γιατί έπαιζα από μικρός στις εκκλησίες.
-          Τι διαφορά υπάρχει ανάμεσα στη βυζαντινή και δυτική μουσική;
-          Πολύ μεγάλη διαφορά . Η δυτική είναι μονόφωνη και είναι πιο δύσκολη. Πολύς κόσμος σπουδάζει βυζαντινή μουσική όμως δεν την εκτελεί σωστά.
 -    Τι σας εμπνέει όταν γράφεται μουσική;
       Με εμπνέει η φύση και ο Θεός.
-     Έχετε διακρίνει ιδιαίτερο ταλέντο σε κάποιο μαθητή σας;
       Ναι, σε πάρα πολλούς. Αρκετοί μαθητές που έχουν περάσει από τα χέρια μου έχουν κάνει μεγάλη καριέρα.