Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ


Πολη-πρόσωπα   πορτρέτα
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ κ. ΚΑΡΚΑΛΑ

Στη συνέχεια θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε αποσπάσματα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στους μαθητές του Α2 τμήματος του 3ου Γυμνασίου Βόλου ο κύριος Γιάννης Καρκάλας, όπως τα κατέγραψαν οι μαθητές:

O κύριος Καρκάλας γεννήθηκε στη Λάρισα και ήταν ο όγδοος γιος μιας φτωχής οικογένειας. Ο μισθός του πατέρα του ήταν ελάχιστος και γενικά ζούσαν φτωχικά. Από επτά χρονών άρχισε να ασχολείται με τη μουσική. Για να μπορέσει να πάει στο δημοτικό ωδείο Λάρισας παράλληλα με τη δουλειά του στην τράπεζα, ξυπνούσε στις πέντε κάθε πρωί. Επειδή όμως ποτέ δεν του άρεσε η δουλειά στην τράπεζα αν και πληρωνόταν καλά αποφασίζει να φύγει και πηγαίνει εσωτερικός σε μια σχολή στη Λαμία όπου διάβαζε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Εκεί γνωρίζετε με σπουδαίους ανθρώπους της μουσικής και του προτείνουνε επειδή είχε ταλέντο στη μουσική να πάει σε σχολή στην Αθήνα. Ήτανε περίπου 25-26 χρονών. Διδάσκει λοιπόν σε ένα ιδιωτικό σχολείο 2 χρόνια και συνεχίζει τις σπουδές του παίρνοντας άλλα δύο πτυχία. Αποφασίζει να πάρει μέρος σε ένα διαγωνισμό, κάνει συνεχώς πρόβες και καταφέρνει να βγει πρώτος. Ήταν η πρώτη φορά που οι εφημερίδες και τα περιοδικά ασχολήθηκαν εκτενώς με το όνομά του. Διορίζεται λόγω της πρωτιάς του στο διαγωνισμό σε γυμνάσιο στη Λάρισα και οργανώνει μια θαυμάσια χορωδία κοριτσιών αποτελούμενη από 50 κορίτσια δικής του επιλογής. Μία μαθήτρια από αυτές τις καλλίφωνες της χορωδίας επέλεξε για να παντρευτεί και σήμερα είναι και διευθύντρια του ωδείου του. Πήρε μέρος σε πολλούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα κερδίζοντας πρώτες θέσεις αλλά και στο εξωτερικό όπου απέσπασε δεύτερη θέση με αντίπαλο μάλιστα τον ίδιο τον Παβαρότι. Μας είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτύχεις μια διάκριση γιατί δεν αρκεί μόνο να ξέρεις ένα κομμάτι αλλά να γνωρίζεις και την εποχή στην οποία πρωτοπαίχτηκε για να αποδώσεις το συγκεκριμένο στυλ.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: «Να μην κάνουμε κάτι αν δεν το θέλει πραγματικά η καρδιά μας.»
                         «Πρέπει να έχουμε κουράγιο σε ότι κάνουμε, αλλιώς αν δεν παλέψουμε δεν θα πετύχουμε το στόχο μας.»
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:- Ένα παιδί που δεν έχει καλή φωνή, θα το βοηθούσατε να εξελιχθεί;
-          Η φωνή είναι όπως τα μάτια (ή είναι μπλε ή  καστανά ) δεν αλλάζει, είναι ένα θείο δώρο, μόνο να τη διορθώσουμε μπορούμε.
-          Τι σας κάνει να αγαπάτε τη μουσική;
-          Αυτός ο ήχος που μπαίνει μέσα μου και με μαγεύει.
-          Τι είναι πιο σημαντικό σε ένα τραγούδι, τα λόγια ή η μουσική;
-          Και τα δύο χρειάζονται γιατί άμα δεν έχεις ωραίο κείμενο δεν θα έχεις και ωραίο ήχο. Συνήθως όμως πρώτα γράφουμε το κείμενο και μετά το ντύνουμε με τη μουσική, για να εκφράζουμε σωστά τις λέξεις.
-          Ποια είναι τα αγαπημένα σας μουσικά όργανα και γιατί;
-          Είναι κάθε όργανο που βγάζει ήχο. Βασιλιάς βέβαια είναι το βιολί.
-          Ποιο είδος μουσικής σας αρέσει;
-          Κάθε ένας έχει μια κλίση. Εμένα μου αρέσει η βυζαντινή μουσική γιατί έπαιζα από μικρός στις εκκλησίες.
-          Τι διαφορά υπάρχει ανάμεσα στη βυζαντινή και δυτική μουσική;
-          Πολύ μεγάλη διαφορά . Η δυτική είναι μονόφωνη και είναι πιο δύσκολη. Πολύς κόσμος σπουδάζει βυζαντινή μουσική όμως δεν την εκτελεί σωστά.
 -    Τι σας εμπνέει όταν γράφεται μουσική;
       Με εμπνέει η φύση και ο Θεός.
-     Έχετε διακρίνει ιδιαίτερο ταλέντο σε κάποιο μαθητή σας;
       Ναι, σε πάρα πολλούς. Αρκετοί μαθητές που έχουν περάσει από τα χέρια μου έχουν κάνει μεγάλη καριέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου